Posted on Hozzászólás most!

Lezajlott “A világ 50 legjobb étterme” díjátadó

50restA csúcsgasztronómia kedvelői izgalommal várhatták a ma esti “The World’s 50 Best Restaurants”díjátadó gálát, amin kiderült, 2013-ban a “The Diners Club” akadémiája szerint melyik a világ 50 legjobb étterme, valamint a legjobb séfjei.

Mi élőben követtük online az itthon 21:00-kor kezdődő gálát, és meglepően pörgősen lerendezték, néha alig bírtuk követni az eseményeket. A legjobb étterem a spanyol El Celler De Can Roca lett idén, a névadó Roca testvéreknek köszönhetően, de az első 10 között szerepelnek például a Heston Blumenthal által vezetett Dinner és a szinte szomszédban fekvő, bécsi Steirereck is. Nagy meglepetés volt a 3-szoros korábbi győztes, a koppenhágai Noma 2. helyezése. A tavalyi listához képest nagyot zuhant vissza a Fat Duck, ( 13.-ról 33.), ezzel szemben nagyot lépett előre többek között a német Vendome (23.-ról 10.).

A “fődíjon” kívül azonban számos egyéb elismerés is gazdára talált. A legjobb női séfnek az olasz Nadia Santini-t választották, aki a mantovai Dal Pescatore étteremben tevékenykedik. Az életmű díjat a személyes nagy kedvencemnek, Alain Ducasse-nak ítélték, véleményem szerint nagyon megérdemelten. A francia konyha nagymesterének annyi étterme van már a világ szó szerint minden pontján, hogy külön világ körüli utat lehetne rájuk alapozni. Ha nyerünk a lottón, neki is indulunk.

Kiosztottak még földrészenként egy-egy kontinens legjobbja díjat, amiből az Észak-Amerikában diadalmaskodó New Yorkban található Eleven Madison Parkot (összesítésben 5. hely) és az ázsiai győztes Narisawa-t emelném ki. Az utóbbi, tokiói étterem az összesített 20. helyezést és a legjobb fenntartható étterem díjat is elhozta ma este.

A teljes 100-as listát, valamint az éttermek rövid bemutatását a díj hivatalos oldalán olvashatjátok.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


7 − = öt