Posted on Hozzászólás most!

A tücsök és a hangya ismét terítéken – ezúttal mint főfogás

Ma van a Föld napja, és egyben húsmentes hétfő, ami arra hívja fel a figyelmünket, hogy mennyire negatív hatással van a mértéktelen húsfogyasztás és állattenyésztés a bolygó állapotára, kiemelten az üvegházhatásra. A Föld népessége megállíthatatlanul növekszik, ám a mezőgazdasági termelésre felhasználható területek és az ivóvízkészlet rohamosan csökken, ami láthatóan tarthatatlan állapot. Évtizedeken belül a marha, sőt akár a csirkehús is megfizethetetlen luxuscikké válhat. Mi a megoldás? Legyen mindenki vegán? Az se sokkal jobb. Inkább vegyünk példát a távolabbi kontinensek népeitől, akik ősidők óta természetesnek veszik a rovarfogyasztást, velünk, európaiakkal szemben.

Az Európai Bizottság is évek óta kutatja a témakört, vizsgálják a rovarfogyasztásban rejlő lehetőségeket, és egyelőre úgy tűnik pozitív végeredménnyel. Az ehető rovarok tápanyagtartalma kielégítő, tenyésztésük pedig sokkal költséghatékonyabb és kevésbé környezetszennyező.

Mindenek előtt ajánlom ezt a videót, elég nyomós érveket hallhatunk, és mindent összefoglal, amit érdemes a témával kapcsolatban tudni: http://www.ted.com/talks/marcel_dicke_why_not_eat_insects.html

Én úgy gondolom jogos és alkalmazandó kezdeményezés. Nyilván az átlagember számára először érdemes lenne feldolgozott formában, akár fasírtban, pástétomban, kolbász szerű felvágottban prezentálni, talán hamarabb megkóstolják. Ha belegondolunk, nálunk a Kárpát-medencében a tengeri herkentyűk fogyasztása se olyan régóta épült be a köztudatba, most mégis nagyon népszerű, trendnek is mondható.

Amúgy is tombol a gasztroforradalom, mindenki egészséges akar lenni, és egzotikus, vagy éppen ínyenc fogásokhoz jutni, ebbe a képbe tökéletesen beleillenek a rovarok is. Eddig bárki aki kóstolta minimum semlegesen nyilatkozott az ízélményről, de legtöbbször pozitív véleményeket hallhatunk, csak az első elhatározás nehézkes. Szerintem ha kicsit dolgoznak a marketing hátterén a dolognak, kihangsúlyozzák, hogy milyen zsírszegény, fehérjedús táplálékról maradtunk le eddig, lesz egy szűk réteg aki rákap, az meg már elég egy divathullám elindításához is.

Mi biztosan kipróbáljuk a szöcskeburgert, és izgatottan várjuk, hogy mondjuk a balatonszemesi Kistücsök étterem elnevezése új értelmet nyerjen, és az étlapon olvashassuk a Kistücsök rilette-et, vagy hangyás gubát. 😀mealworms with scallions

Kellemes Föld napját és húsmentes hétfőt mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


kilenc × 5 =