Posted on Hozzászólás most!

A nagy virsli teszt – Füstli klónok

 Mindig is szerettem a Füstlit. Tudom, hogy bőven vannak nála jobb termékek a piacon, de valahogy mégis sikerült megfognia. Azonban kíváncsi lettem, hogy a többi, vele egy kaptafára készült virsli között hogyan állja meg a helyét. Ennek köszönhetően csináltuk meg a kukuc.hu első nagy tesztjét, méghozzá a Füstli klónokét. 7+1 különféle virslit kóstoltunk meg és pontoztunk 1-5 terjedő skálán 6 tesztelőnk segítségével. De, mint majd látjátok ez a skála bizonyos esetekben sajnos túl szűknek bizonyult.

A kóstolást véletlenszerű sorrendben végeztük nem tudva, hogy éppen melyik virsli került sorra, így születtek egész érdekes megjegyzések is. 🙂  Lássuk is mire jutottunk.

 

1. Pick virsli

 Összetevők: 47% sertéshús, víz, sertésszalonna, sertésín, szójafehérje, sertésbőrke, Jódozott nitrites só, burgonyakeményítő, stabilizátorok, dextróz, cukor, őrölt szárított fűszerek, antioxidáns, természetes aromák, ízfokozók, füstaroma, tartósítószer.

 

A méltán híres Pick Szeged Zrt. terméke volt tesztünk első alanya a kóstolási sorban. Ízre teljesen rendben volt, talán csak az állaga volt túl lágy. Pontszámai alapján magasan végzett az első helyen. Csomagolása tetszetős, ráadásul tasakkal együtt főzhető, így az elkészítésével sem kell sokat pepecselni.

 Ára 2x 2db-os kiszerelésben 369 Ft.

Szakértői kritikák: Ez Orsi virsli bazzeg. Klasszikus Orsi íz kicsit füstös háttér ízzel. Kellemesen rágható. Megvenném. Nem roppan. Főtt párizsi. Műfüst illat.

 

Részponszámok:

Íz: 25

Állag: 24

Megjelenés: 25

Illat: 26

 

Összpontszám: 100 pont

 

2. Valdor Füstölt Vursli

Összetevők: 56% baromfihús, ivóvíz, baromfibőr, baromfizsiradék, szójafehérje, keményítő, étkezési só, fűszerek, stabilizátor, ízfokozó, fűszerkivonatok, füstaroma, antioxidáns, tartósítószer, aromák.

 

Második tesztalanyunk a Vursli kissé kilógott a sorból, hisz megjelenésében nem teljesen füstli szerű, de mivel hámozott és tasakban főzhető, úgy gondoltam mégiscsak ide illik. Kissé csalódást okozott, de így is teszünk 4. helyén végzett.

Ára 5 db-os kiszerelésben 224 Ft.

Szakértői kritikák: Mintha égett fát rágcsálnék. Olyan a szaga, mint egy teli hamutálca. Fele hús, fele valami ismeretlen összetevő. Ennél sokkal rosszabbat is ettem már. Túl sós, nagyon világos, de sörözéshez elmegy. Túl lágy, és furcsa zárványok vannak benne. Égett bakelit szaga van. Jellegtelen, a kutyám sem enné meg.

 

Részponszámok:

Íz: 11

Állag: 15

Megjelenés: 17

Illat: 11

 

Összpontszám: 54 pont

 

3. A Füstli (Sága)

Összetevők: 65% pulykahús, sertésszalonna, ivóvíz, marha kollagén bevonat, Étkezési só, stabilizátorok, fűszerek, dextróz, savanyúságot szabályozó anyag, antioxidáns, ízfokozó, füstaromák, tartósítószer.

Harmadikként került sorra a Füstli, amit szerintem senkinek nem kell bemutatni, aki kedveli a virsli műfaját. Alapvetően semmi extra, de tisztes iparos munka.  Másnak is feltűnt, hogy valójában 3 különböző állatból készült? 🙂  A kapott pontok alapján tesztünk 2. helyezettje lett, azaz a Pick virslije saját pályáján győzte le.

Ára 10 darabos kiszerelésben 575 Ft.

Szakértői kritikák: Elsőnek füstlinek tűnhet, de később biztos kiderül, hogy nem az. Füstli, de világosabb. A belseje teljesen hullaszerű. Nem túl jó, de ehető. Van valami fura utóíze. Végre roppan kicsit. Kellemes fűszerezés, füstölt íz. Aki nem figyel, azt be tudja csapni a füstlis illattal.

 

Részponszámok:

Íz: 18

Állag: 16

Megjelenés: 18

Illat: 17

 

Összpontszám: 69 pont

 

4. Orsi hámozott füstölt virsli

Összetevők: 61,7% baromfihús, ivóvíz, baromfibőr, sertés zsiradék, szójafehérje, adalékanyag keverék, étkezési só, bambuszrost, fűszerkeverék, antioxidánsok, étkezési só, ízfokozó, aromák, fűszerkivonatok, színezék, ecet, füstoldat, antioxidáns keverék, színező keverék, tartósítószer.

 

Az Orsi hagyományos virsli gyártó, arra tippeltem, hogy az ő kreációjuk fogja a legjobban megszorongatni, vagy akár le is körözi a Füstlit. Hát nem éppen ez történt. Borzasztóan nézett ki és az állaga is fura volt. 51 ponttal lett az 5. helyezett.

Ára 10 db-os kiszerelésben 449 Ft.

Szakértői kritikák: Furaszínű design virsli. Ennek az íznek semmi köze a virslihez. Kemény külső réteg, szúrós kis darabok a belsejében.  Vicces hullámos, enyhén bordós színnel. Darabos, mintha homokot szórtak volna bele. A színe legalább szép. Szója+fűrészpor. Nagyon nem jó, semmivel sem jó. Bakeliten füstölték?

 

Részponszámok:

Íz: 11

Állag: 13

Megjelenés: 15

Illat: 12

 

Összpontszám: 51 pont

 

5. Gallicoop füstölt baromfi virsli

Összetevők: 62,5% pulykahús, ivóvíz, bőrös pulykazsiradék, sertésszalonna, szójafehérje, étkezési só, virsli fűszerkeverék, fűszerek, fűszerkivonatok, ízfokozó, aroma, színezék, mustármag, savanyúságot szabályozó anyag, füstaroma, szőlőcukor, tartósítószer.

 

Hogy őszinte legyek, nem ismertem korábban a Gallicoop nevezetű céget, így az általuk készített virsliket sem. A csomagolása kissé szocreál stílusú, ami még nem lenne nagy gond, de talán azért az elkészítési útmutatót nem kellett volna lespórolni. A kóstoláson túl sok pozitív jelzővel nem illették, így a 7. helyen végzett.

Ára 4 db-os kiszerelésben 179 Ft.

Szakértői kritikák: Egyértelműen ez a virsli az eszelős szívatásból. Jellegtelen semmi, kis műanyag ízzel. Enyhén máj szaga van. Közelíti a legrosszabb virslit, amit valaha ettem. Ebben is zárványok vannak, mint a 2-esben, olyan mintha habosították volna feldolgozás előtt. Biztos, hogy nem romlott? Tragédia, formátlan zsíros rücskös izé (és még színe sincs).

 

Részponszámok:

Íz: 9

Állag: 13

Megjelenés: 12

Illat: 6

 

Összpontszám: 40 pont

 

6. Auchan Füstölt virsli

Összetevők: 66% baromfihús, ivóvíz, baromfibőr, szójafehérje, étkezési só, sertés zsiradék, fűszerkeverék, antioxidánsok, ízfokozó, aromák, fűszerkivonatok, adalékanyag keverék, stabilizáló keverék, zselésítő anyag, dextróz, füstaroma, tartósítószer.

 

Az Auchan sajátmárkás füstli klónjnak megjelenése magszólalásig hasonlít az Orsi hasonló termékéhez. Persze a feliratok mások, de elképzelhető, hogy ez is Orosházán készül. Bár a virslik megjelenése nem teljesen megegyező. Pontszámai a 6. helyet biztosították neki.

Ára 10 db-os kiszerelésben 349 Ft.

Szakértői kritikák: Nem kirívóan rossz. Füst és más semmi, de ez sem tudja elnyomni a döglött állatok szagát. Kicsit csípős utóíz. Ez is vicces hullámos lesz főzés után. A végei fura színűek. A külseje jó.  Műfüst és valami pézsmapocok. B.O.R.Z.A.L.M.A.S.

 

Részponszámok:

Íz: 12

Állag: 12

Megjelenés: 14

Illat: 10

 

Összpontszám: 48 pont

 

7. Kaiser Arany Pulyka Virsli

Összetevők: 43% pulykahús, 23% csontokról mechanikusan lefejtett baromfihús, 17% csontokról mechanikusan lefejtett pulykahús, ivóvíz, savanyúságot szabályozó anyagok, szójafehérje, étkezési só, emulgeálószer, antioxidánsok, ízfokozó, aromák, fűszerkivonatok, tartósítószer.

 

A Kaiser Arany virslijéhez nagy reményeket fűztem. Szép csomagolás, magas hústartalom, szinte minden adott, hogy a végeredmény elsöprő legyen. Hát ez be is jött, de nem éppen úgy, ahogy gondoltam.  Azt hiszem a katasztrófa szó enyhe kifejezés arra, amit tapasztaltunk. Bármennyire is szidtunk egyet-egyet az előzőleg kóstolt tételek közül, azért elfogyott belőlük minden darab. Ezt azonban az első harapás után mindenki kidobta. Én konkrétan az első falatot sem voltam képes lenyelni belőle. Az íz és az illat kategóriákban az adható 30 pontból 1-et illetve 2-t sikerült szereznie, ami magáért beszél. Így azt javaslom, hogy akinek fontos a testi épsége és lelki békéje, az messzire kerülje el ezt a terméket.

Az ára egyébként 4 db-os kiszerelésben 234 Ft.

Szakértői kritikák: Kár volt az előbb megkérdezni van-e lentebb. Ehetetlen!!!  Amorffá válik a főzéstől, de kinézet alapján nem mondanám meg, hogy milyen borzasztó az íze. Egyszerűen büdös. Ez egy undorító ízű ehetetlen húspép. Hű, de büdös lett tőle a kezem. Soha többet nem veszem a számba.

 

Részponszámok:

Íz: 1

Állag: 20

Megjelenés: 16

Illat: 2

Összpontszám: 39 pont

 

8. Orsi baromfi virsli (klasszikus)

Összetevők: 68,2% baromfihús, ivóvíz, baromfibőr, sertés szalonna, szójafehérje, étkezési só, fűszerkeverék, stabilizáló keverék, füstaroma, tartósítószer.

 

A klasszikus Orsi virslit csak a kontraszt kedvéért tettem bele a tesztbe, de még így is derekasan helyt állt. Az előírt 2 perc helyett 4 percig volt a főzővízben, ez meg is látszott a végeredményen. Elég látványosan felpuffadt szegény, így lehet, hogy még jobb pontszámokat is szerezhetett volna.  Pontszámai az előkelő 3. helyre voltak elegek.

Az 5 db-os csomag 325 Ft.

Szakértői kritikák: A régi Orsi állaghoz hasonlít, de mintha túlfőtt volna. Jó szín, de a többihez képest extrém vastag. Nem vészes, de pénzt ezért sem adnék. Legalább nem hánytat. Egy idő után nem is olyan rossz az íze. Jellegtelen.

 

Részponszámok:

Íz: 15

Állag: 15

Megjelenés: 17

Illat: 14

 

Összpontszám: 61 pont

 

Végeredmény:

  1. Pick virsli:                                                     100 pont
  2. Füstli                                                            69 pont
  3. Orsi baromfi virsli                                        61 pont
  4. Füstölt Vursli                                                54 pont
  5. Orsi hámozott füstölt virsli                          51 pont
  6. Auchan Füstölt virsli                                     48 pont
  7. Gallicoop füstölt baromfi virsli                     40 pont
  8. Kaiser Arany Pulyka Virsli                             39 pont

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


− három = 6