Posted on Hozzászólás most!

A hamisítatlan kocka kürtőskalács

Jelen esetben a kocka nem a kalács formájára, hanem az elkészítés módjára utal. Ugyanis egy jó barátom elhatározta, hogy feleségét egy kürtőskalácssütő masinával lepi meg születésnapja alkalmából. De, jó mérnök módjára nem a netről rendelte meg a kész sütőt, hanem részletes és alapos tervezőmunkával megpróbálta megalkotni az tökéletes eszközt erre a célra.  És jelentem, nagy közelítéssel sikerült is neki. Persze akadtak kezdeti nehézségek. Az első változat androidos mobiltelefonról volt vezérelhető, de a bluetooth egység nehezen birkózott meg a készülék fém házával, így kissé körülményessé téve az irányítást. Végül egy infrás távirányító lett a megoldás. Ezzel lehet ki-be kapcsolni a fűtőszálat, és a sütő és a pirító funkció között váltani. Természetesen nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy kipróbáljuk ezt működés közben is.

Ehhez, olyan receptet kellett találni, ami méltó is a különleges sütőhöz. Szerencsére ezt az akadályt is sikerült megugrani, mert az elkészült kalácsok talán életem legfinomabbjai voltak.  Lássuk hát a receptet:

2 kg liszt

5 dkg élesztő

8 tojás

1 l tej

1 dl víz

1 kg kristálycukor

1 dl étolaj

3 db citrom

1 csipet só

6 tasak vaníliás cukor

20 dkg vaj

 

Az élesztőt kevés langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy edénybe tesszük, a közepébe ütünk 5 egész tojást és 3 tojás sárgáját. Hozzáreszeljük a citromok héját, és belefacsarjuk az egyik citrom levét is. Hozzáadunk 2 tasak vaníliás cukrot, egy csipet sót, 10 evőkanál kristálycukrot, 1 dl olajat és a felfuttatott élesztőt. Ezután elkezdhetjük az egész folyamat legszórakoztatóbb részét, a dagasztást. Az összekevert hozzávalókhoz annyi tejet kell adni, hogy egy jól gyúrható, lágy állagú tésztát kapjunk. Dagasszuk levegősre. Ez kb. 20-25 perc. Elég jó edzés, én legalábbis eléggé elfáradtam a végére. 🙂 Ha úgy érezzük kész, kendővel letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.

A megkelt tésztából kisebb darabokat szakítunk, majd ujjnyi vastagságú hosszú csíkokká sodorjuk őket.  A kalácssütő fát olvasztott vajjal megkenjük, majd a tésztát maga alá csíptetve egyenletesen feltekerjük. A deszkán addig hengergetjük, míg hézagmentessé válnak a tekercsek. Ezt is megkenjük vajjal, majd kristálycukorba forgatjuk.

Kísérletképpen kipróbáltuk kókuszvirág cukorral is, ami különleges ízt adott a kalácsnak, és kissé egészségesebbé is tette, de sütés közben nagyon gyorsan megolvadt és lefolyt, azonban ha kb. fele-fele arányban használtuk a kristálycukorral keverve, akkor már tökéletes eredményt kaptunk.

A többit már csak rá kellett bíznunk a sütőre és percek alatt ott gőzölögtek az asztalon az elkészült ínycsiklandó kalácsok. Persze ha nincs kedvünk sütőt építeni, akkor némi faszén segítségével is meg tudjuk sütni a tésztát, csak kalácssütő fát kell hozzá szereznünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 − = öt