Posted on Hozzászólás most!

Téli csemege Fanni módra – Cukormentes sütőtökös répalekvár

Hogy őszinte legyek sosem szerettem a sült tököt, de az utóbbi időben jelentősen át kellett értékelnem a sütőtökről alkotott korábbi véleményemet. Lépten-nyomon futok bele jobbnál jobb ételekbe, amiknek ez a fő alapanyaga, legyen az muffin, krémleves, vagy palacsinta. Az azonban tényleg meglepett, hogy lekvárként is mennyire jól tud működni. Mikor megkóstoltam, amit az egyik kedves kolléganőm készített, azonnal tudtam, hogy ezt nekem is ki kell próbálnom.   

Hozzávalók:

 1 kg sárgarépa

1 kg sütőtök

3 db narancs

1 citrom

Néhány darab fahéj

Egy ujjnyi gyömbér

Nyírfacukor vagy eritrit (0 kalóriatartalmú természetes édesítőszer)

 

Az elkészítés pofon egyszerű. Tegyük egy fazékba a megtisztított és feldarabolt répát és sütőtököt. Az egyik narancsot alaposan mossuk meg, majd azt is szeleteljük bele.  A gyömbért is pucoljuk meg, majd reszeljük ezt is a többi hozzávalóra.  Öntsük hozzájuk maradék két narancs levét és reszeljük rájuk a citrom héját.  Dobjunk még bele néhány darab egész fahéjat, de jegyezzük meg, hány darabot használtunk. Egy kis vizet is tegyünk még a fazékba, majd fedjük le és főzzük az alapanyagokat puhára. Ha ez megvan, már csak a fahéjat kell kiszedni a masszából, hozzátenni ízlés szerinti mennyiségű eritritet vagy nyírfacukrot, és egy bot mixerrel leturmixolni az egészet.

Ha úgy érezzük egy kis citromlevet is tehetünk még bele, kicsit savanykásabbá téve a végeredményt. Ezután már mehet is a kész lekvár az üvegekbe. Apropó üvegek. Mivel nem használtam tartósítószert, és szerettem volna biztosra menni, a kimosott üvegeket és a kupakokat kb. 80 fokra melegített sütőben fertőtlenítettem.

Remélem ti is kedvet kaptatok és megkóstoljátok ezt az egyszerű finomságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


hat + 8 =