Posted on Hozzászólás most!

Szilveszteri malacsült majonézes lencse salátával

Ahogy ígértük, íme a húspártiaknak ajánlott új évi receptünk, természetesen malachús és lencse főszereplésével.

Hozzávalók:
-2,5 kg malac lapocka
-1dl lenmagolaj
-2-3 gerezd fokhagyma
-fűszerek (só, kakukkfű, rozmaring, rózsabors, vegyes bors)
-100 g lencse (v. egy lencsekonzerv)
-1 kis doboz (150g) tejföl
-2 evőkanál majonéz
-1 evőkanál mustár
-1 db megfelelő méretű sütőzacskómalac

Elkészítés:
Érdemes a húst előző nap befűszerezni, hogy jobban átjárják az ízek. Ehhez első lépésként irdaljuk (vagdossuk) be a malac bőrét alaposan. Ne túl mélyen, hogy csak a bőrt vágjuk át a húsba ne nagyon szaladjunk bele. Ezután tegyük a fűszereket egy mozsárba és alaposan zúzzuk össze. Tegyünk bele egy gerezd apróra vágott fokhagymát is. (Ha nincs mozsarunk, akkor természetesen használhatunk őrölt fűszereket és fokhagymakrémet is) majd öntsük fel a keveréket kb 1 dl olajjal. Én ez esetben lenmagolajat választottam, de bármilyen étolaj megfelel. Keverjük alaposan össze, majd ecseteljük be vele a húst. Vágjunk vékony csíkokra 1-2 gerezd fokhagymát és döfködjük bele ezt is a húsba. Elég az is, ha csak a vágásokba teszünk belőle. Csomagoljuk be az egészet egy folpackba és tegyük be a hűtőbe.

Másnap már csak ki kell csomagoljuk a pácolt húst, beletenni egy sütőzacskóba és alaposan megsütni. A sütési idők nagyban függnek a hús méretétől, nálunk így alakultak:
1 óra 100 fok, 1,5 óra 120 fok, 1 óra 150 fok majd a sütőzacskóból kiszedve 3/4 óra 200 fok, hogy a külseje ropogósra süljön.

Egy éles késsel vágjunk szép szeleteket belőle és tálaljuk majonézes lencsesalátával.P1070350
A lencsesaláta egyike a leggyorsabban elkészíthető, de legfinomabb köreteknek. Sokszor, ha nincs idő másra, lencse konzervből szoktuk elkészíteni. Most azonban száraz lencsét használtunk. Ezt érdemes felhasználás előtt egy nappal beáztatni és csak utána megfőzni enyhén sós vízben, de ha az áztatást kihagyjuk sem történik semmi katasztrófa, legfeljebb kissé roppanósabbak maradhatnak a szemek. Mi így is szeretjük. Ha kicsit ízletesebben akarjuk a lencsét elkészíteni, akkor a főzéshez felhasználhatjuk a sütőzacskóból kifolyó fűszeres húslevet is.
A főtt lencsét tegyük egy tálba, tegyünk bele két evőkanál majonézt, egy evőkanál mustárt, egy kis doboz tejfölt és sót, borsot ízlés szerint. Keverjük alaposan össze és kész is a köret.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


× kettő = 8