Posted on Hozzászólás most!

Bazi Nagy Britt Sörfesztivál – kortyolgatás a Great British Beer Festival-on

Több nagy sörfesztiválon is jártam már….Őőőő, nem! Ez így nem egészen pontos. A  brüsszeli sörfesztiválon jártam már többször. Nagyon kellemes emlékeim vannak róla. Előrevetíteném, hogy leginkább azok a fesztiválok mozgatják meg a fantáziámat, ahol nem csak a mennyiségi ivászat, hanem a minőség is jelentősen képviseli magát. Azaz tény, hogy minél több sört szeretnék elfogyasztani, de inkább kisebb adagokban, kóstolgatás szerűen. A brüsszeli sörfesztivál az ilyen, sőt a budapesti főzdefeszt is hasonló, és szerencsére jelen postunk tárgya, a Great British Beer Festival is. De egy kicsit más dimenzióban.

P1050781

Először is a helyszínről szólnék néhány szót. A rendezvénynek a London Olympia kiállítási csarnok adott helyet. A 2 hatalmas csarnok bőven elegendőnek bizonyult, bár igen sok volt a látogató, de sosem volt fojtogató a tömeg. Apropó tömeg: általában a nap végére keresve sem lehetett józan embert találni a csarnokban, de ez a részegség valahogy olyan jó kedélyű vidám dolognak tűnt. Nem volt verekedés, vagy hasonlók, például, ha valakire rálöttyent egy kis sör, az nem agyoncsapni akarta a bűnöst, hanem vállon veregette, és felszólította, hogy ne pazarolja ezt a jó italt. Persze minden egyes széttörő pohár csörömpölését hatalmas ováció és tapsvihar követte, ami hosszú távon is igen szórakoztató tudott lenni. Erre persze erősen rájátszott az elfogyasztott sörök által gerjesztett alap vidámság is. 🙂 Többen különféle jelmezekbe öltöztek, és úgy masíroztak körbe a csarnokban, így fokozva a jó hangulatot. Olyan akciókkal is találkoztunk, hogy egy ideig kedvezményt kaptak a kalapot viselő látogatók. Egyszóval minden adott volt, a kellemes időtöltéshez.

P1050735P1050775

Annál is inkább,hogy több mint 800 fajta ale, cider és külföldi vendég sör volt kóstolható, a rendezvényre érkező körülbelül 55000 látogató számára. A megvásárolt jegyhez 3 fontért beszerezhető volt egy kóstolópohár, amit távozáskor akár vissza is lehetett váltani. 2 típus közül lehetett választani, volt kicsi és nagy is. Mi inkább a nagy mellett tettük le a voksunkat, mert abba akár kevés sört is lehet kérni, ugye. 🙂 A pultoknál a sok ember ellenére is percek alatt lehetett sörhöz jutni, 1, vagy fél pint mennyiségben. A kevesebb több alapon mi inkább kis adagokat kértünk, hogy minél többet kóstolhassunk meg.

P1050719

A jó sör mellé természetesen jó sörkorcsolyák is dukálnak, és itt ezekből sem volt hiány. Az egyszerű sajttálaktól kezdve a curry-ig mindenféle étel kapható volt. A sajttál, bár egyszerűnek neveztem, azért elég korrekt adag volt. Én 10 font értékben kértem sajtokat, mindegyikből egy darabot, (hogy fenntartsam a változatos étrendemet 🙂 ) , és akkora kupac sajtot kaptam, hogy öröm volt nézni, arról már nem is beszélve, hogy annyi kenyeret kérhettem hozzá, amennyit nem szégyelltem, sőt tettek mellé 3 féle különleges lekvárból is egy-egy kupaccal, ami meg szinte finomabb volt, mint a sajtok.

P1060245

Természetesen a burger irányvonal, is több résztvevővel képviselte magát. Voltak hagyományos és elvetemültebb burgerek is, mint például a strucc és kenguru burger. Ezek persze nem voltak túlbonyolítva, egy félbevágott buciba beletették a húst és kész. Esetleg még lehetett kérni hozzá hagymát, a mustárt és ketchup-ot pedig önkiszolgáló jelleggel lehetett igényelni.

P1050757

A kiváló italok és ételek mellett természetesen  nem hiányozhattak a különféle sörös relikviákat és ajándéktárgyakat árusító üzletek sem. A legegyszerűbb söralátétektől kezdve a törölközőkön, tálcákon, poharakon, sörnyitókon  keresztül a pólókig és pulóverekig szinte minden megtalálható volt a kínálatban. Nagy szerencse, hogy gyakorlatilag semmi hely maradt a csomagomban, különben egy egész vagyont hagytam volna a kasszájukban.

P1050715

Végezetül néhány szó a kedvenc Fesztiválsörömről:

Nekem a megkóstolt kb. 21 tételből a Skót Jarl nevezetű Ale jött be a leginkább.  Igazán frissítő, citrusos ízével ez volt az ami megalapozta a jó hangulatomat a fesztiválon. Sajnos mindig nagyon hamar kifogytak belőle a hordók, így csak az első napon tudtam hozzájutni. Pedig többször is megfordultam arra, hátha csapra vertek egy újat.

Jarl Upload_0

Utólag tudtam csak meg, hogy ez a sör nem csak nekem ízlik ennyire, hanem több díjat is bezsebelt már, többek között a Champion Beer of Scotland-et is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


5 × = öt