Posted on Hozzászólás most!

A hermelin, ami nem harap, hanem csíp – Hogy készítsünk Nakládaný hermelín-t

A hermelin (Mustela erminea) az emlősök osztályának a ragadozók rendjéhez, ezen belül a menyétfélék családjához tartozó faj. De ez a post nem erről fog szólni, hanem a Nakládaný hermelín-ről ami egy pácolt camabert típusú sajtféleség. Prágai utazásaim során volt szerencsém jó néhányat megízlelnem ebből a cseh különlegességből. Szinte minden kocsmának megvan a maga verziója, ami kisebb-nagyobb eltérésekkel azért ugyan azt az ízvilágot hozza. Természetesen már az első kóstoláskor elhatároztam, hogy otthon is el fogom készíteni. Meg is tettem amilyen gyorsan tudtam, és mikor elkészült, elégedetten kortyolhattam a mellé rakott sörből, mert igen jól sikerült. Lássuk hogyan is csináltam:

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db camambert típusú sajt (pl. Tihany)

1 fej vörös- vagy lilahagyma

2-3 gerezd fokhagyma

Paprika krém (aki bírja, inkább az erőset használja)

Egész vagy durvára tört bors

Néhány babérlevél

Jó minőségű étolaj (annyi kell, hogy ellepje)

 

Elkészítés:

Szeleteljük fel a hagymát. (Én, ha vöröshagymát használok, le szoktam forrázni, hogy kevésbé legyen durva az íze, de ez ízlés kérdése.) Vágjuk ketté a sajtokat hosszában, majd kenjük meg az egyik felüket alaposan paprikakrémmel, szórjuk meg őket borssal ízlés szerint és rakjunk rájuk egy keveset a hagymából. Préseljünk rájuk egy kis fokhagymát is. Tegyük vissza a másik felüket. P1030648Vegyünk elő egy zárható edényt, amibe beleférnek a sajtok úgy, hogy pont ellephesse őket majd az olaj. Szórjuk bele a maradék hagyma egyharmadát, szétnyomott vagy kipréselt fokhagymát, babérlevelet, és borsot, majd tegyük rá az egyik sajtot. P1030649Ezután még egy hagymás fűszeres réteg következik. Ekkor érdemes felönteni olajjal eddig az edényünket, hogy biztosan mindenhová eljusson, majd jöhet a következő sajt, a következő hagymás réteg, majd ismét az olaj. Ha ezzel megvagyunk, már csak le kell zárnunk az edényt és a hűtőbe tenni legalább 2 hétre. P1030652Ennél korábban nem érdemes próbálkozni, viszont tovább nyugodtan maradhat. Ha nem tesszük hűtőbe, csak hűvös helyre, akkor kicsit rövidebb idő is elég neki. A fogyasztásához ajánlott beszerezni némi köményes barnakenyeret és egy-két üveg jó cseh sört, csak az autentikus hangulat kedvéért. Jó étvágyat hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


2 × = tíz