Tanakodtunk, hogy a Közös Piacon vásárolt csicsókából mit is kellene csinálni. Végül győzött a lustaság. A krémlevesek elkészítése nagyon egyszerű, de az eredmény általában komolyabb erőfeszítéseket is megérne. Így volt ez ebben az esetben is.
A csicsóka fogyasztása cukorbetegeknek és diétázóknak is ajánlott. Magas inulintartalma miatt könnyen emészthető, nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet, alacsony kalóriatartalmú, viszont ugyanannyira laktat, mint a burgonya. Valódi csodagumó. Minden olyan módon elkészíthető, ahogyan a krumpli, ráadásul nyersen, salátának is kiváló.
Hozzávalók:
1/2 kg csicsóka
1 kisebb fej vöröshagyma
1 liter zöldség alaplé, vagy 1 db zöldségleves kocka feloldva
2-3 dl tejszín
1 csokor petrezselyem zöldje
1 gerezd fokhagyma
Só, bors
Bacon
Elkészítés:
Elviekben a csicsókának nincs héja, így pucolást nem igényel. Ezért elég csak alaposan lesikálni és lemosni, bár a finnyásabbak akár meg is pucolhatják, úgy biztosan tisztább, szárazabb és biztonságosabb érzést nyújt. Ha ezen túl vagyunk, vágjuk fel nagyobb darabokra, majd egyelőre tegyük félre. Tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk apróra. Egy megfelelő méretű lábasban dinszteljük meg egy kicsit kevés zsiradékon, majd a tűzről lehúzva tegyük rá a csicsókát és öntsük fel annyi zöldség alaplével, hogy ellepje. Dobjuk bele a fokhagymát és tépkedjük bele a petrezselyem nagyját. Egy keveset hagyjunk a díszítéshez is. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük addig, míg a csicsóka meg nem puhul. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk egy keveset, majd a tűzről ismét levéve egy botmixer segítségével turmixoljuk össze az egészet. A leves ezzel el is készült.
A baconchips elkészítése ha lehet, még egyszerűbb. Tegyük a szétszedett bacon csíkokat egymás mellé egy tepsire, majd rakjuk be a sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük addig, míg szépen meg nem pirul. Ezután csöpögtessük le és tördeljünk rá belőle egy keveset a tányérba szedett leves közepére. Szórjuk körül egy kis apróra vágott petrezselyemzölddel és kész is ez az egyszerű, de remek fogás. Jó étvágyat hozzá.