Posted on Hozzászólás most!

Csicsóka krémleves bacon chips-el – ez nem krumplileves

Tanakodtunk, hogy a Közös Piacon vásárolt csicsókából mit is kellene csinálni. Végül győzött a lustaság. A krémlevesek elkészítése nagyon egyszerű, de az eredmény általában komolyabb erőfeszítéseket is megérne. Így volt ez ebben az esetben is.

A csicsóka fogyasztása cukorbetegeknek és diétázóknak is ajánlott. Magas inulintartalma miatt könnyen emészthető, nem emeli meg jelentősen a vércukorszintet, alacsony kalóriatartalmú, viszont ugyanannyira laktat, mint a burgonya. Valódi csodagumó. Minden olyan módon elkészíthető, ahogyan a krumpli, ráadásul nyersen, salátának is kiváló.P1030344

Hozzávalók:

1/2 kg csicsóka

1 kisebb fej vöröshagyma

1 liter zöldség alaplé, vagy 1 db zöldségleves kocka feloldva

2-3 dl tejszín

1 csokor petrezselyem zöldje

1 gerezd fokhagyma

Só, bors

Bacon

Elkészítés:

Elviekben a csicsókának nincs héja, így pucolást nem igényel. Ezért elég csak alaposan lesikálni és lemosni, bár a finnyásabbak akár meg is pucolhatják, úgy biztosan tisztább, szárazabb és biztonságosabb érzést nyújt. Ha ezen túl vagyunk, vágjuk fel nagyobb darabokra, majd egyelőre tegyük félre. Tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk apróra. Egy megfelelő méretű lábasban dinszteljük meg egy kicsit kevés zsiradékon, majd a tűzről lehúzva tegyük rá a csicsókát és öntsük fel annyi zöldség alaplével, hogy ellepje. Dobjuk bele a fokhagymát és tépkedjük bele a petrezselyem nagyját. Egy keveset hagyjunk a díszítéshez is. Sózzuk, borsozzuk. Főzzük addig, míg a csicsóka meg nem puhul. Adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk egy keveset, majd a tűzről ismét levéve egy botmixer segítségével turmixoljuk össze az egészet. A leves ezzel el is készült.

A baconchips elkészítése ha lehet, még egyszerűbb. Tegyük a szétszedett bacon csíkokat egymás mellé egy tepsire, majd rakjuk be a sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük addig, míg szépen meg nem pirul. Ezután csöpögtessük le és tördeljünk rá belőle egy keveset a tányérba szedett leves közepére. Szórjuk körül egy kis apróra vágott petrezselyemzölddel és kész is ez az egyszerű, de remek fogás. Jó étvágyat hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


egy × 1 =